Joyguru

I det moderna samhället har framgång, karriär och pengar stor betydelse. I dokumentärfilmen Joy guru får vi möta två personer som har valt en helt annorlunda livsstil. Båda har lämnat bekväma liv för att i stället leva fattigt och satsa helhjärtat på sång och musik.

Deb das Baul lämnade sin familj i ung ålder för att bli baul. Baulerna är ett slags mellanting mellan heliga män, tiggare och gatumusiker som har funnits i Indien sedan urminnes tider. Deb försöker tigga ihop pengar och matvaror som han behöver för att arrangera en stor baulmusikfestival. Trots sin fattigdom vill Deb bjuda ett par hundra festivalbesökare på gratis mat och musik under ett par dagar.

Vi får även möta Silvia som för tolv år sedan bestämde sig för att lämna Sverige för att börja på en tolv år lång baulutbildning. Med mycket värme och humor berättar Silvia om hur hon hamnade i Västbengalen och hur det är att leva där som svensk.

Baulkulturen håller på att förändras och Deb das Baul uttrycker en stor oro över att den nya generationens bauler har blivit mer kommersiella än den äldre generationen.

Joy guru är en film som väcker frågor om livsstil och de val vi gör. Samtidigt speglar den ett nutida Indien som förändras i rasande fart.

Filmen utspelar sig i Indiska Västbengalen och bygger på intervjuer, musikuppträdanden och olika händelser ur baulernas vardag.